mandag, mars 24, 2008

Noen ord om snø

Nå skal jeg bare få ut litt frustrasjon, så feel free til å la være å lese dette innlegget, som sansynligvis vil bli litt langt. MEN FØRST. Bare for å kille alle fordommer, som dere, etter å ha lest overskriften og første linje, nok allerede har skapt dere - bevisst eller ubesisst: DET ER IKKE SNØEN JEG ER FRUSTRERT OVER.

Jeg har ved flere nylige anledninger blitt presentert for en tydeligvis utbredt oppfatning av at sørlendinger er pyser. Tåler ikke et litt snøfall på vinterhalvåret, klager og syter over "ENORME" mengder snø, tilsynelatende uvitende om at det jo er tjue ganger så mye snø på fjellviddene (hvilket gir oss null grunn til å klage).

Altså, bare for å ha det sagt: tviler ikke på at det store flertallet her nede faktisk er klar over at det er mer snø på fjellet enn her.

Når vi likevel snakker om fjellet... Nå er ikke jeg veldig godt kjent på viddene - er der sjeldent. Så correct me if I'm wrong, men er det ikke litt kaldere der? Blir liksom ikke nødvendigvis 7 varmegrader dagen derpå som gjør snøen våt og tung før du rekker å måke den vekk. I promise, som dere sikkert vet selv: da føles én meter snø som fem. Så, folkens. DÅRLIG sammenligning.)

Dessuten. Når det gjelder klaging: det store flertallet klager ikke. Jeg har hørt lite til klaging i løpet av uka. Folk er ikke redd for å bli innesnødd. Eller for at butikker må stenges. Eller for at hele sørlandets befolkning soon and very soon vil gå en kald og tragisk død i møte inni en snøball av et hus, separert fra den verden de en gang så frydefult tok del i. Vi VET at det må mer snø til for at det skal bli en faktisk fare. Som ALLE andre NORMALE nordmenn, gjør vi det eneste vi kan gjøre: leve med det. Og vi er ikke redd for snøen - bare fascinert.

Å bruke uttalelser fra en liten gjeng kristiansandere på tv som målestokk for alle sørlendingers forhold til snø, er noe knapt og generalisering i litt for stor grad. De fleste her liker snøen. Det er jo ikke ofte vi får skikkelig snø lenger, så når det først kommer, synes vi det er gøy. Slitsomt, men gøy. Vi er bare ikke vant med det. Mange meter høye brøytekanter har ikke vært en realitet her på 50-60 år, så når det hvite laget begynner å overstige meteren ute på tunet er det ikke rart vi begynner og snakke litt om det.

Til sammenligning: Om det plutselig skulle skje, at Ålesund klatret drastisk på lista over byer med flest soldager i løpet av et år, så tviler jeg på at de hadde latt det gå forbi i det helt stille. Skulle jeg da sitte her nede i byen som visstnok (ifølge en ukjent og glemt kilde) har flest soldager i landet, og le i mitt stille sinn (eventuelt høyt og brutalt og offentlig) av deres glede og opptatthet av det faktum at soldagene deres endelig har overgått.. eh, ikke-soldagene deres i antall? Det jo er helt normalt der jeg kommer fra, så det er INGENTING å fryde seg over.


Det som er så begredelig, er bare det at noen ikke nøyer seg med å snakke bare litt.. og det er disse noen som gir ALLE et dårlig rykte. I don't like!

Så nå satser jeg på at vi har fått noen misoppfatninger og feilvurderinger fram i lyset og av banen. Ha en strålende dag i snøværet folkens!

2 kommentarer:

Narve sa...

HEHEHEHEHE - HOHOHO!

Men d e jo ingenting som e morsommere enn sære kristiansandera!

christel sa...

Hehehe, eit litt sint, rett fram, ordsettande innlegg..I LIKE;) Mariann, du må få ut frustrasjonen din oftare..Då er den enormt kjekt å lese bloggen din, ej flira nemlig store delar av tida ej brukte på det;) Det er tydeligvis nåkke eller nåkken som he vør litt FORR krass i sine uttalelsa, og her får dei sannelig svar tilbake, hohoho;) Ej venta i stor begeisting på neste innlegg..Håpe det bli like underhaldande som det her;)