søndag, september 20, 2009

Reisetips - hvordan få en (god) start på reisa.

Først noen tips:
Når du kommer til et nytt sted (for eksempel Nova Scotia) og folk forteller deg at det er noen ting du bare MÅ gjøre før du forlater dette stedet (for eksempel Whale Watching), så bør du gjøre det. Og det gjør ingen ting å begynne å planlegge litt seint (for eksempel to dager før avreise), det blir litt ekstra stress, men med litt flaks ordner det seg alltids. Det er jeg et levende bevis på. Jeg var nemlig på tur i helga, og jeg sitter igjen med noen veldig nyttige erfaringer når det gjelder nettopp dette.

Så, for deg som vurderer å ta deg en Whale Watching-tur til Digby og Tiverton fra Halifax en gang i livet, bare følg mine instrukser, så skal du nok komme deg avsted.

Hvordan går man egentlig fram når man skal planlegge slike ting i et fremmed land?

Mitt tips er å overlate det meste av arbeidet til noen andre. På denne måten slipper du å måtte sette deg inn i ting som du ikke har noen særlig kjennskap til fra før av (for eksempel turistbrosjyrer og bilutleie). Men OBS OBS OBS! Du må passe deg så du ikke oppfattes som en såkalt "unnasluntrer". Det er viktig å med jevne mellomrom tilby støtte og hjelp av den sorten som ikke krever de store anstrengelsene fra din side. (For eksempel: "You can use my phone, if you wanna call the hostel right now.." eller "I can go find my laptop, so that we (hehe.. ja særlig.. les heller "you") can look it up right now.."), og det er viktig å få fram at din passivitet kun tjener til økt effektivitet, og dermed til alles beste.

Hva gjør du hvis vekkerklokka glemmer å ringe på avreisedagen, og du har TUSEN ting du skal rekke å gjøre før du drar?

Ingen fare. Du bare gjør alt litt fortere enn planlagt. Prioriterer det livsviktige (sånn som utmelding fra Health Plan, bytting av klasser og pakking) og du utsetter det litt mindre viktige (som blogging og skole). Og ta det med ro. Hurtigpakking er ikke alltid like mislykka.

Men hva gjør du når du kommer til bilutleieren (foreksempel AVIS) og finner ut at kredittkortet til den eneste i reisefølget som er over 25 år, og som av den grunn er den eneste som kan leie en van med plass til alle seks reisende i, ikke virker lenger?

Du spør den som jobber der (foreksempel Dan) om noen andre kan få lov til å betale, eller om det går an å betale kontant.

Men hva hvis den personen som leier bilen må være samme person som betaler med kredittkortet sitt?

Ja, da har du faktisk et litt større problem. Jeg foreslår at du først oppholder deg hos AVIS i et par timer og småprater litt med AVIS-Dan, mens 25-åringen ringer banken sin og prøver å ordne opp i sakene. Om dette ikke skulle gi tilfredsstillende resultater, ville jeg ha forlatt AVIS sporenstreks (det er LITTEGRANNE pinlig å sitte der og oppta omtrent all gulvplass i over to timer i strekk, skjønner du..). Deretter kan du godt traske rundt i byen på leting etter alternative reisemetoder. En buss, for eksempel.

Men om det mot all formodning ikke skulle finnes noen andre måter å komme seg fram til målet på, hva da?

Da har du ikke stort annet til valg enn å luske tilbake til AVIS og forhøre deg om hvor mye det koster å leie to vanlige biler. (Du trenger nemlig bare å være 21 år for å leie slike.) For å unngå de helt store utgiftene, kan det være at du må redusere reisen din til 24 timer. Men er du riktig heldig, vil AVIS-Dan i sin godhet informere dere om at de stenger to timer tidligere på lørdager enn på fredager. Hvis dere da henter bilen etter klokka fire på fredag, har dere i praksis bilen helt fram til rett før åpningstid på søndag.

Hva gjør du når du da har tre lange timer å slå i hjel før du kan gå å hente bilene?

Da tar du reisefølget med deg til nærmeste kjøpesenter (for eksempel Scotia Square) og finner matavdelingen. Der okkuperer dere et par bord i tre timer, spiser litt og gleder dere over at noe endelig har ordna seg. Etter noe som vil virke som en liten evighet er alle tre timene gått, og dere kan nok en gang vende tilbake til AVIS, og la Dan følge dere til bilene deres. Og vips, så er dere endelig på vei, i to seriøst kule biler.


Sånn, nå skulle du ha nok informasjon til å komme deg på Whale Watching. Det kan forresten være en fordel å leie GPS med bilene. De er sånn ca nøyaktige, så om dere skulle kjøre feil, så er det ikke VELDIG feil... bare litt.

Og så må dere ikke gi opp selv om de fire første vaskehallene dere kommer til når dere nærmer dere Halifax igjen enten er stengt, ute av funksjon eller under restaurering. Alle gode ting kan ofte være fem. I hvertfall helt til sjåføren glemmer å bremse og skraper opp undersiden av støtfangeren mot fortauskanten ved støvsugerautomatene ved samme bensinstasjon. (Her må jeg bare få understreke at sjåføren IKKE var meg, og at jeg krysser fingre og ben for at forsikringa vi kjøpte da vi leide bilen dekker slike ting også.)


God tur, da.


P.S. Det kan være lurt å ha noen andre aktiviteter i bakhånd, bare sånn i tilfelle Whale Watching Tour blir avlyst på grunn av for sterk vind...

4 kommentarer:

Narve sa...

AHAHAHAHAHAHaaaaaa e fikk så himla lyst på whale watching akkurat no! Bare at hvis følget bestod av for eksempel oss to å christel, blant anna, så tror e hvert punkt på bruksanvisninga faktisk hadde fordobla reisas underholdningsverdi...

mariann sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Mariann, sa...

HHAHa! E kan se det levende for me!

Mi kunne jaffal underholdt AVIS-folka ganske godt!

La oss ta en tur! E vil se hvaler

paps sa...

Håper inderlig dere forsøker å dra på mange flere turer. Dette er god underholdning ;-)

Lykke til neste gang..........